יום שבת, 23 במאי 2020

הרצאה מספר 8- WIKI ובורסת רעיונות

 בהרצאה עסקנו בפלטפורומות נוספות שעושות שימוש בידע ובחכמת ההמונים. תחילה הוצג מאמר שעוסק בפלטפורמה לשיתוף ידע ה-WIKI. כמו כן, עסקנו בבורסת רעיונות ושווקי חיזוי. שווקים אלו הם שווקים הניתנים בבורסה לרעיונות ונוצרו לצורך סחר בתוצאות אירועים. ישנם שווקים שבהם יש הימורים המתבססים על כסף אמיתי וחלקם על כסף מדומה.
 המטרה העיקרית של שוקי החיזוי היא להביא לאמונות מצטברות לגבי תוצאה עתידית לא ידועה. דוגמאות לשווקים בהם דנו בהרצאה: HSX, Foresight exchange, IEM.

במהלך ההרצאה התייחסנו לתקפות המידע המוצג בעמודי ה-WIKI.  נתנו דוגמאות למקרים בהם נערכו ערכים בויקיפדיה בצורה שגויה כדוגמאת הערך של נשיא ארה"ב לשעבר ברק אובמה. ברק אובמה הבחין שהערך שלו בוויקפדיה היה שגוי ובמשך 3 חודשים הנושא לא טופל. כמו כן, התייחסנו לתמונה הרשמית של ראש ממשלת ישראל, מר בנימין נתניהו, המופיעה בעמוד הויקיפדיה שלו ומדוע אינה מוצגת התמונה הרשמית שלו. הסיבה לכך היא זכויות יוצרים, ויקיפדיה עושה שימוש ב-common creative.

בחרתי להרחיב על תופעת הוונדליזם בויקפדיה:
עריכת ערך בצורה שגויה בכוונה זדונית. הונדליזם כולל הוספה, הסרה או שינוי של הטקסט או חומר אחר למטרה הומוריסטית, מתיחה או למטרת פגיעה או השפלה.
לאורך ההיסטוריה שלה, ויקיפדיה נאבקה לשמור על איזון בין מתן אפשרות לחופש של עריכה פתוחה והגנה על דיוק המידע שלה כאשר מידע כוזב עלול להזיק לאנשים שמשתמשים בערך ולבעל הערך עצמו. קל לבצע ונדליזם בוויקיפדיה מכיוון שכל אחד יכול לערוך את האתר, למעט מאמרים המוגנים למחצה- משתמשים חדשים או שאינם רשומים, לא יכולים לערוך אותם.
ונדליזם יכול להתבצע על ידי עורכים אורחים או על ידי עורכים רשומים. עם זאת, ניתן לערוך עמוד מוגן למחצה או מוגן רק על ידי עורכי ויקיפדיה, או על ידי מנהלי מערכת מאושרים. יעדים תכופים של וונדליזם כוללים מאמרים על נושאים .חמים ושנויים במחלוקת, ידוענים ואקטואליה

דוגמאות למקרי ונדליזם מפורסמים:
1. "Willy on Wheels" הוא ונדליסט מפורסם. הוא היה משנה את השמות של אלפי ערכים כך שהכותרת שלהם תסתיים ב"On wheels".
2. ביולי 2015, כל עמוד הויקיפדיה של דונאלד טראמפ הוחלף במשפט אחד ביקורתי כלפיו.
3. באוקטובר 2016, הושחתו עמודי הויקיפדיה של הילארי וביל קלינטון, ותמונותיהם שונו לתמונות פורנוגרפיות.

התמודדות עם בעיית הונדליזם:
בוטים: במקרים רבים, השחתה מתגלה אוטומטית על ידי בוט (רובוט).
סיירת שינויים אחרונים: בויקיפדיה יש דף מיוחד המפרט את כל השינויים האחרונים. חלק מהעורכים יעקבו אחר שינויים אלה לצורך השחתה אפשרי. ניתן לנעול ערכים מסויימים בהם יש חשש להשחתה.
רשימות צפייה: כל משתמש רשום יכול לצפות בדף שיצרו או ערכו או שיש לו אינטרס אחר. פונקציונליות זו מאפשרת למשתמשים גם לפקח אחר וונדליזם בעמוד.
גילוי מקרי: כל קורא שנתקל במקרה בהשחתה יכול להחזיר למצב הקודם. בשנת 2008 דווח כי נדירות התגלית המקרית מעידה על יעילותן של שיטות אחרות להסרת השחתה.

15 heroic acts of Wikipedia vandalism · The Daily Edge


יום שלישי, 5 במאי 2020

הרצאה מספר 6- המשך מיקור המונים

בשיעור המשכנו לעסוק במיקור המונים. בתחילת השיעור הועברה לנו הרצאה על מאמר בנושא, בהמשך השיעור כל אחד הציג אתר שעשה שימוש במיקור המונים. בחרתי להרחיב בבלוג על האתר שאני הצגתי.
האתר שהצגתי:  https://ideas.lego.com/

LEGO הקימה קהילה מקוונת המונה קרוב למיליון חברים ומשתמשת במיקור המונים כדי לבחור רעיונות חדשים למוצרים ולהעניק לתומכים שלהם מקום שבו יוכלו לחלוק את היצירות שלהם.

"לגו" הוא אחד המותגים המזוהים ביותר בעולם והוא פועל כבר 85 שנה. אבל בעוד שלקבוצת לגו יש היסטוריה ארוכה, היא לא חברה שתקועה בעבר. בשנים האחרונות השיקה החברה את פלטפורמת הלגו של רעיונות שלה, שמעניקה לאוהדיה הגדולים אמירה בעתיד המשחקים.

חברת "לגו" יצרה פלטפורמת רעיונות המאפשרת למשתמשים להצטרף לקהילה מקוונת המונה קרוב למיליון מעריצים. לאחר ההצטרפות כחבר בקהילה, המשתמשים יכולים להגיש רעיונות משלהם (בדרך כלל המורכבים מתמונה של מודל שהם בנו בעזרתם שלהם לגואים ותיאור קצר).  המשתמשים יכולים גם לבחור "לתמוך" (כלומר להצביע בעד) ברעיונות שהועלו על ידי חברי הקהילה האחרים. אם הרעיון מצליח לגייס 10,000 תומכים, הוא מוערך על ידי המומחים של חברת "לגו" ועשוי להיות מיוצר למוצר לגו אמיתי שיימכר לציבור. 

לגו ממריץ את השתתפות בכמה אופנים, התמריצים המוחשיים ביותר מתעוררים אם הרעיון של חבר הקהילה מופק למוצר אשר מוצע למכירה. במקרים אלה היוצר מקבל תמלוגים של 1% ממכירות ברחבי העולם בנוסף לזה שהוא מזוהה כיוצר המוצר.

רעיונות רבים פוקעים עם פחות מ- 1% מהתמיכה הדרושה בכדי להגיע לבדיקה רשמית. לפיכך, אני חושבת שהתמריץ העיקרי להשתתפות בפלטפורמה היא היכולת של היזם להתגאות בעבודתו. בניית לגו היא לרוב פעילות מבודדת, ולכן ההזדמנות לחלוק את היצירות שלו עם אחרים שיעריכו אותן היא בעלת ערך רב למשתמשים אלו. כך הפלטפורמה יוצרת ערך עבורה באמצעות שילוב מספר עצום של רעיונות למוצרים שהיא מייצרת וכן, מעודדת לאהבת המותג באמצעות האינטראקציה שנוצרת בין חברי הקהילה.

איך זה עובד?

דוגמא למוצר שנוצר באמצעות הקהילה




יום ראשון, 3 במאי 2020

הרצאה מספר 5- מיקור המונים

בשיעור עסקנו בנושא מיקור המונים ומימון המונים.

מיקור המונים היא שיטה שבה חברה מוציאה את הייצור אל ההמונים באינטרנט, במקום לבצע אותו באמצעות עובדים שכירים.

דוגמה למיקור המונים ששוחחנו עליה בכיתה היא חברת Starbucks (רשת בתי הקפה הגדולה בעולם).
בשנת 2008 המייסד הווראד שולץ השיק מיזם חדש בשם: "my starbucks idea".
במסגרת המיזם,רשת בתי הקפה עודדה את הלקוחות לשתף ברעיונות שלהם על מנת לשפר את מוצרי החברה.
הלקוחות היו צמאים לשתף את הרעיונות שלהם, בחמשת השנים הראשונות התקבלו מאות רעיונות. הרשת יישמה חלק מהרעיונות שהתקבלו. הפורמט היה פשוט, הלקוחות נדרשו ליצור פרופיל בפלטפורמה של המיזם ולכתוב את הרעיונות שלהם, לקוחות אחרים הגיבו על הרעיונות האלו. אם הרעיון יצר מספיק הד תקשורתי או שהמנהלים של starbucks אהבו את הרעיון, החברה אימצה אותו אליה. בפלטפורמה הוצג לוח של הרעיונות והמשתמשים המובילים.
המיזם צבר פופלריות רבה, הגדיל את קהל הלקוחות של החברה וכן, שיפר את המוצרים של החברה.

מיזם נוסף של מיקור המונים שייך לארגון Greenpeace. הם השתמשו במיקור המונים לצורך שיווקי.
בשנת 2012, Greenpeace השתמש במיקור המונים כדי למצוא ציטוט לפרסומת פרו איכות הסביבה.
הם ארגנו תחרות כדי למצוא ציטוטים ציניים, מצחיקים ומעוררי מחלוקת מהעוקבים שלהם בכדי להשתמש בהם בקמפיין נגד חברת השמן shell. דוגמא לציטוט מהתחרות: ".The ice caps won't melt themselves, people. Let's Go"

מימון המונים זו דרך להשיג כסף מהציבור, במקום לקחת הלוואה מהבנק או לחפש משקיע גדול. בדרך כלל הגיוס נעשה כאמור, עבור מיזם – וולונטרי או עסקי. מדובר באיסוף כספים ממספר גדול של אנשים המשקיעים סכומים נמוכים באופן יחסי. מימון המונים פועל בדרך כלל דרך פלטפורמה אינטרנטית, המוצעת על ידי חברות המשמשות כמסלקה בה המשקיעים מפקידים את כספם - והוא מועבר לגופים אשר מגייסים כסף לפרויקט. הרווח של החברות בתחום מימון ההמונים הינו עמלה הנגזרת כאחוז מסך הגיוס המבוצע. דוגמאות לאתרים של מימון המונים: הדסטארט, קיקסטארטר, מימונה וכו'.

Crowdsourcing in Marketing | GEP

הרצאה מספר 8- WIKI ובורסת רעיונות  בהרצאה עסקנו בפלטפורומות נוספות שעושות שימוש בידע ובחכמת ההמונים. תחילה הוצג מאמר שעוסק בפלטפורמה לשי...