הרצאה מספר 4- חכמת ההמונים
במהלך השיעור עסקנו בהרצאה על יד ושם ומערכות המידע שם, ובנוסף עסקנו במושג חכמת ההמונים.
כחלק מסקירת המושג דיברנו על המאמר the strength of weak ties ארחיב עליו מעט.
כמה חברים יש לך בפייסבוק? עם מי מהם אתה מנהל קשר רציף?
כמה עוקבים יש לך באינסטגרם? האם כולם חברים קרובים שלך?
אלו הן שאלות רבות שעולות בתקופת הרשתות החברתיות. הרשתות החברתיות מאפשרות לשמור על קשר עם מכרים.
ככל הנראה אדם נמצא בקשר רציף עם 0-10 חברים, אך ברשת החברתית פייסבוק נראה כי מספר החברים גדול בהרבה מ-10. ברשת החברתית ניתן למצוא הן קשרים חזקים והן קשרים חלשים. בזכות סוגי הקשרים החדשים שנוצרו בעקבות פייסבוק ואינסטגרם (קשר המציצנות) קל לנו לגלות מידע על חברים רחוקים שבימים עברו היו מנותקים או כמעט מנותקים מאיתנו. כך אנו יכולים לקבל מידע אודות אירועים דוגמאת נישואין, הולדת ילד וכו'.
מהם קשרים חלשים וחזקים?
חוזק הקשרים הוא מושג מעולם חקר הרשתות החברתיות. חוזקם של קשרים אישיים נמדד בדרך כלל על ידי כמות הזמן המושקעת, האינטנסיביות הרגשית, האינטימיות וההדדיות שמאפיינים את הקשר.
הנחת המוצא של "עוצמתם של קשרים חלשים" לגבי חוזק הקשר היא כי ככל שהקשר בין א' ל- ב' חזק יותר,
כך הקשר של שניהם ל-ג' (המערכת הרחבה יותר שמקיפה אותם) יהיה חזק יותר. בנוסף, ההנחה היא כי רוב האנשים שיוצרים קשר חזק - דומים זה לזה.
המאמר the strength of weak ties פורסם במאי 1973 ונחשב לעבודתו המפורסמת ביותר של הסוציולוג מארק גרנובטר.
במאמר זה, מציג גרנובטר את הטענה שבתחומים כשיווק, כלכלה או פוליטיקה, קשרים חלשים מאפשרים גישה לאוכלוסיות שאינן נגישות דרך קשרים חזקים, ושקשרים חלשים אלו תורמים יותר להפצת מידע בין בני אדם. כמו כן, המחקר בודק כיצד מבנה ופריסה של רשת חברתית הקיימת בין שני אנשים ומעבר להם עצמם, משפיעים על פריסה של הרשת החברתית עצמה ועל ההפצה של מידע אל מחוץ לאותה רשת חברתית. גרנובטר בחן את חשיבותם של הקשרים בתהליכי פיזור של מידע, וטען כי לקשרים חלשים חשיבות רבה כיוון שהם יוצרים יותר קשרים נוספים לעומת קשרים חזקים. הקשרים החזקים מאפיינים קשרים בתוך הרשת, ואילו קשרים חלשים מאפיינים קשרים בין רשתות שונות. האחרונים חשובים לניצול של הפרט את הרשת וכערוצים להעברת מידע, רעיונות והשפעות מהרשת אל הפרט.
במחקרו מוצגת דוגמא אודות חיפוש עבודה: התברר לו שבקרב הנשאלים במחקרו – הרוב הגיעו למקום עבודתם החדש דרך מכר ולא דרך חבר קרוב.